2019-10-08 12:43:17• hírek • Bede Emőke

Ne feledd: október 12-től szigorúan büntetik a vezetés közbeni mobilozást

Fotó: Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldala
Fotó: Román Rendőrség hivatalos Facebook-oldala

Október 12-től életbe lép az az augusztusban elfogadott KRESZ-módosítás, mely szigorúan tiltja az autóvezetés közbeni mobilozást – tájékoztatta korábban híroldalunkat a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség.

Ha az ember a szokottnál egy fokkal figyelmesebben közlekedik, akkor minden bizonnyal több olyan autóvezetőt is kiszúr a forgalomban, aki úgy tesz meg métereket, hogy közben szemét egy pillanatra sem emeli fel a mobiltelefon kijelzőjéről. Azon próbálkozásokról már nem is beszélve, amikor valaki üzenetet pötyög be vagy esetleg videóhívást vagy élő adást indít a közösségi oldalon. Az utóbbi egy-két évben több brutális baleset is történt a vezetés közbeni mobilozás miatt, épp ezért augusztus 12-én drasztikus szigorításról döntöttek a honatyák.


A két hónappal ezelőtt elfogadott KRESZ-módosításnak köszönhetően ezentúl a mozgásban levő járművet vezető autó-, traktor vagy akár villamosofőrnek szigorúan tilos lesz a mobiltelefon – vagy bármilyen más, szöveg, fotó- vagy videókészítésre, illetve ezek visszajátszására alkalmas eszköz – kézben tartása és használata. Az előírás be nem tartása kihágásnak minősül, melyet ezentúl 870 és 1160 lej helyszíni bírsággal és 4 büntetőponttal fognak szankcionálni. De azok se lélegezzenek fel, akik olyan járművekkel közlekednek, melyek vezetése nem indokol jogosítványt, azaz a kerékpárosoknak vagy rollerezőknek sem javasolt a mobilozás, ellenkező esetben ugyanis ők is büntetéssel térhetnek haza. Gondoljunk csak bele, mekkora veszélynek teszik ki magukat azok a biciklisek vagy rollerezők, akik úgy szlalomoznak az úton vagy haladnak át a zebrán, hogy épp a legújabb bejegyzéseket böngészkedik a Facebook-on.


A hatóság ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy amennyiben az okostelefon vagy a hasonló készülék használata más kihágással is társul, az elkövető nem ússza meg helyszíni bírsággal, hanem 30 napra felfüggesztik a jogosítványát is.


A Román Rendőrség Facebook-oldalát természetesen elözönlötték az elégedetlenkedő kommentek, akik jóformán szabadságuk megsértésének érzik ezt a fajta korlátozást, mondván, lassan már a klímát vagy az ablakemelőt sem lehet büntetlenül kapcsolgatni. Mások képtelenebbnél képtelenebb ötletekkel próbálnak fogást találni a korlátozáson. Te mit gondolsz a legfrissebb KRESZ-módosításról? Ha épp nem vezetsz, mondd el véleményed cikkünk bejegyzése alatt, a Facebook-on! 
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: